Британец и двама американци спечелиха Нобелова награда за постижения в медицината

Откритието на учените ще спомогне за намирането на нови начини за лечение на рака

Снимка: Michael Short/Bloomberg Снимка: Michael Short/Bloomberg

Британец и двама американски граждани спечелиха Нобеловата награда за медицина. Те бяха отличени за откритието как клетките възприемат и се приспособяват към наличното количество кислород, съобщава The Wall Street.

Научното откритие отваря вратата за намирането на нови начини за лечение на рак и анемия. Отличените учени са Уилям Кейлин и Грег Семенза от САЩ, както и Питър Раклиф от Великобритания.

Тримата нобелови лауерати разкриха молекулярния механизъм, който регулира активността на гените като реакция спрямо променящите се нива на кислород. „Техният труд е положил основите за разбирането на това как нивото на кислород се отразява на клетъчния метаболизъм и физиологичните функции“, се посочва в позиция на Нобеловия комитет.

„Откритията на тазгодишните нобелови лауреати имат фундаментално значение за физиологията и проправят път за обещаващи нови стратегии в борбата с анемията, рака и други болести“, пише още в позицията на комитета.

Кейлин е професор по медицина в университета „Харвард“, Семенза е директор в Института по клетъчно инженерство „Джон Хопкинс“, а Ратклиф е директор по клинични изследвания в института в Лондон „Франсис Крик.

Кислородът е важен за живота, тъй като има ключова роля за превръщането на храната във вид енергия за клетките. Когато клетките нямат достатъчно кислород, те намират различни начини за подобряване на нивото.

Последни новини
Още от Новини