Великобритания отново прехвърли топката към ЕС за Brexit

Целта на Лондон е да постигне сделка с Брюксел, заяви британският министър за Brexit

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Обединеното кралство направи „конструктивно“ предложение на Европейския съюз (ЕС) относно Brexit и сега се надява преговорите върху детайлите да успеят да доведат до излизане от блока със споразумение, посочва британският министър за Brexit Стивън Баркли, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

„Фокусирани сме върху това да постигнем сделка, тъй като смятаме, че това е най-добрият начин да продължим напред“, добавя той.

Според Баркли Лондон и Брюксел трябва да проведат сериозни преговори за прокарване на предложението на британците.

По неговите думи за евентуално ново отлагане на Brexit може да се говори само ако 27-те страни членки на ЕС постигнат съгласие по този въпрос.

„Рискът от излизане без споразумение е очевидно далеч по-малко желан, отколкото възможността да напуснем блока плавно и без хаос и, ако няма сделка, очевидно ще трябва да се извършат проверки от страна на ирландското правителство“, добавя Баркли.

В сряда (2 октомври) евродепутатът Ги Верхофстад заяви, че първоначалната му реакция на предложенията за Brexit, очертани от премиера Борис Джонсън, не е положителна и предположи, че те целият да прехвърлят вината за евентуално излизане без споразумение върху Брюксел, ако преговорите се провалят.

Повече по темата четете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини