Airbnb се подготвя за директно листване вместо за традиционно IPO

Компанията се намира в по-добра финансова позиция спрямо стартъпи като Uber и Lyft

Съоснователят на Airbnb Нейтън Блехарчик. Снимка: Akio Kon/Bloomberg Съоснователят на Airbnb Нейтън Блехарчик. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Борсовият дебют на компанията за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb се предвижда да бъде през 2020 г., но стартъпът обмисля да поеме по нетрадиционен път към публичните пазари, съобщава Bloomberg.

Базираната в Сан Франциско компания се подготвя за директно листване на борсата вместо за първично публично предлагане, твърдят запознати с вътрешните процеси в Airbnb. От американската фирма отказват коментар по темата.

Технологичните стартъпи обикновено предпочитат традиционното първично публично предлагане, за да излязат на публичните пазари. Но някои от новата генерация технологични фирми са отделили години в събирането на частно финансиране и не се нуждаят от пари от първично публично предлагане, за да разширят бизнеса си.

Директното листване позволява на компаниите да спестят разходи от такси за инвестиционните банки, тъй като по този начин пазарът избира цената. Компании като Slack и Spotify са поели по пътя на директното листване.

Още по темата

Във вторник стотици директори на компании ще се срещнат в Силициевата долина, за да обсъдят ползите от директните листвания. Събитието е спонсорирано от 12 фирми за рисков капитал. На него ще присъства финансовият директор на Spotify Бари Макарти. Airbnb ще бъде във фокуса на форума, тъй като пазарната капитализация на компанията е близо 31 млрд. долара. Според анализатори това е една от най-скъпите компании, която ще излезе на борсата през 2020 г.

Мениджърите в Airbnb обсъждат идеята за първично публично предлагане от 2018 г. и отлагането във времето създаде напрежение в компанията. Миналото лято редица служители на американската фирма изпратиха писмо до основателите на Airbnb да се задейства по-бързо процеса с IPO-то. Преди година главният финансов директор на фирмата Лоурънс Тоси подаде оставка заради спор с изпълнителния директор Браян Чески относно тайминга за първичното публично предлагане.

През 2018 г. технологичните еднорози като американските компании за споделени пътувания Uber и Lyft, които излязоха на борсата, не се радват на сериозни успехи. Въпреки това Airbnb се намира в по-добра финансова позиция. През изминалото тримесечие компанията отчете приходи на стойност над 1 млрд. долара

Последни новини
Още от Новини