Британската Thomas Cook спира дейността си

Към момента 500 хил. души са в чужбина чрез туроператора

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британският туроператор Thomas Cook прекратява дейността си и решението влиза в сила незабавно, съобщават британските авиационни власти, пише Investor.bg, като се позовава на ДПА.

С това се отменят почивките на стотици хиляди клиенти.

По-рано беше съобщено, че над 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания, са притеснени дали ще могат да се приберат по домовете си, тъй като туроператорът е на ръба на фалита, припомня АП, цитирана от БТА.

Bloomberg пише, че заради провала на преговорите с кредиторите британското правителство се е принудило да търси чартърни самолети, за да прибере у дома хиляди клиенти на 178-годишната туристическа компания в следващите две седмици без това да им генерира допълнителни разходи.

Около 150 хил. британски граждани в момента са в чужбина чрез Thomas Cook, както и още 350 хил. чуждестранни граждани, според данни на Financial Times.

Неуспешните преговори с кредиторите отбелязват края на една от най-известните марки на Великобритания. Крахът идва след дълги разговори с инвеститорите на Thomas Cook, водени от Fosun Tourism Group. Китайската компания, която притежава курортната верига Club Med, предложи спасително финансиране в размер на 1,1 млрд. долара в замяна на контрола над туроперациите със седалище в Лондон и миноритарен дял в авиокомпанията.

Миналата седмица туроператорът заяви, че се нуждае от 200 млн. паунда (250 млн. долара) повече, припомня Bloomberg.

„Въпреки че споразумението беше до голяма степен договорено, допълнителното искане в последните няколко дни на преговори се оказа предизвикателство, което в крайна сметка стана непреодолимо“, казва главният изпълнителен директор на компанията Питер Фанкхаузер.

Целия материал може да прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини