Данък "климат" за авиокомпаниите има за цел да намали въглеродния отпечатък

Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, Бизнес старт, 19.09.2019

превод: Цветан Кръстев

Различни такси формират цените на билетите във въздушния транспорт. Сред тях са летищната такса, която се определя на база на капацитета и категорията на летището, горивната такса, която вероятно ще се увеличи. Има и екологична такса, която Европейският съюз иска вече да се формира по нов механизъм. Това каза Александър Богоявленски, автор на предаването "Авиошоу" по Bulgaria ON AIR, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Целта е да се намали въглеродният отпечатък на авиокомпаниите", коментира той.

„Идеята е авиокомпаниите, които произвеждат по-сериозен въглероден отпечатък, да имат по-голяма данъчна тежест. Тя вероятно ще бъде прехвърлена на пътниците“.

"Интересно е, че не се взима под внимание развитието на гражданската авиация, която през последните 20 години напредва значително по отношение на намаляването на въглеродния отпечатък чрез по-икономични двигатели на самолетите", заяви Богоявленски. 

„Големите авиационни групи обновяват самолетния си парк с все по-икономични, безшумни и не толкова замърсяващи околната среда самолети“.

"Според проучвания в момента летищата произвеждат по-сериозно замърсяване за околната среда, отколкото самите авиокомпании", обясни гостът.

"Данъкът няма да е повече от между 2% и 6% на пътник".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Новини от света