Защо търговският конфликт между Япония и Южна Корея се задълбочава?

Сеул планира да въведе нови ограничения за японския износ

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южна Корея вероятно ще обяви официално решението си през следващата седмица да изключи Япония от списъка ѝ с надеждни дестинации за износ, пише Bloomberg, като се позовава на южнокорейското издание Yonhap.

Когато бъдат въведени мерките, Япония ще бъде изключена от състава от 29 страни, за които важи специален режим за износа. По този начин Токио ще трябва да отговаря на по-стриктни условия за износ, се посочва в позицията на Министерството на търговията на Южна Корея.

Новата група, в която Япония ще бъде включена, е съставена от страни, които все още са част от митническия режим при износ, но са нарушавали основни правила или са приемали конфликтни политики.

Още по темата

Правителството в Сеул планира да вземе решението, след като Япония премахна Южна Корея от списъка си с предпочитани търговски партньори преди месец. Отношенията между двете страни се влошиха драстично заради серия от спорове, като южнокорейското правителство дори припомни и за събитията по време на колонизацията на Япония на Корейския полуостров през първата половина на миналия век. Властите в Сеул обявиха в сряда, че са подали жалба до Световната търговска организация относно нарушенията на Япония по отношение на износа.

Южна Корея официално уведоми Япония за измененията и обоснова решението си, съобщава търговското министерство. В позицията се посочва, че правителството в Сеул е отворено за преговори „по всяко време“, ако Токио проявява желание.

Последни новини
Още от Новини