Сделката на Русия за доставка на газ с ЕС и Украйна е под въпрос

"Газпром" негодува от решението на Европейския съд, което ограничава достъпа на компанията до ключов газопровод в Германия

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Русия започва да се колебае за сключването на сделка с Украйна и Европейския съюз за доставка на природен газ след решението на Европейския съд за ключов тръбопровод в Германия, пише Bloomberg.

Решението на съда от миналата седмица ограничава възможността пред „Газпром“ да доставя газ за милиарди долара до най-големия си пазар, без да използва мрежата в Украйна. Но според Русия решението е без солидна аргументация и е политическо, коментира старши експертът в Оксфордският институт за енергийни изследвания Катя Яфимава.

Трите страни ще възобновят преговорите през идната седмица, за да се замени сделката за транзит с Украйна, която изтича в края на тази година. Всяка от страните има интерес за сключването на споразумение. Европейският съюз получава над една трета от природния си газ от Русия и има ограничени опции за смяна на всички доставки. От друга страна, Русия генерира приходи от чужбина предимно от продажбата на газ, а Украйна е силно зависима от плащанията за преноса на горивото през територията ѝ.

„Европейската комисия може да си мисли, че е в по-добра позиция при преговорите, но според мен това не е така“, казва Яфимава.

Русия и доставките за Европа през зимата

Полша успешно оспори решение от 2016 г. на Европейската комисия, което позволяваше на „Газпром“ да използва голяма част от капацитета на газопровода Opal, който пренася руски газ за Германия. Германският регулатор Bnetza последва решението и призова за спазването му. Bnetza обяви, че доставките на „Газпром“ през Opal трябва да се намалят поне с 50%. Доставките започнаха да се забавят в събота.

Още по темата

Други анализатори смятат, че решението на съда може да доведе до сделка, тъй като то ограничава опциите пред “Газпром“. Русия ще разгледа обстойно решението, което „се отразява на цялостната ситуация с енергийните доставки на европейските страни“, коментира руският министър на енергетиката Александър Новак.

„Газпром“ може да посочи решението като причина за опасността от недостиг на доставките през зимата“, смята Яфимава. Според нея решението засилва напрежението върху ситуацията с европейските доставки. „Това решение на съда беше неочаквано и се случи точно преди тристранните преговори за споразумение между Москва и Киев“, допълва Яфимава.

Последни новини
Още от Новини