Големите петролни компании инвестират все повече в чиста енергия

Френската компания Total проявява сериозен интерес към слънчевата енергия

Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Големите петролни компании са напът да сключат рекорден брой сделки за чиста енергия през тази година. Британско-холандският концерн Royal Dutsch Shell и редица европейски компании планират да инвестират в чиста енергия, като по този начин се отличават от голяма част от американските си конкуренти, пише Bloomberg.

Данни на Bloomberg показват все по-бързото темпо на преход към нисковългеродна енергия от страна на най-големите производители на гориво в света. Също така се наблюдава разделение между компаниите в Европа и Северна и Южна Америка. Големите европейски играчи от бранша са сключили седем пъти повече сделки с фирми за възобновяема енергия в сравнение с американските конкуренти от 2010 г. насам.

„Натискът от страна на акционерите, развитието на новите технологии и бързата промяна на предпочитанията на потребителите принуждават енергийните компании да преосмислят дългосрочните си стратегии и да разглеждат възможности с нови бизнеси“, обяснява анализаторът в Bloomberg Дейвид Дохерти.

Петролните компании са сключили близо 70 сделки, свързани с биогорива, слънчева и вятърна енергия от началото на тази година, което се доближава до броя на споразуменията през 2018 г. Седем компании отговарят за три четвърти от общия брой на сделките от 2010 г. Всички от тях са базирани в Европа, освен Chevron и Saudi Arabian Oil.

Сериозен интерес за придобиване и финансиране се проявява към малките проекти, като дигиталните технологии надминават всички останали сегменти за инвестиции от 2018 г. Слънчевата енергия също добива голяма популярност, коментира Дохерти.

Shell е на второ място по сключени сделки за чиста енергия от 2010 г. насам. Най-активният инвеститор през тази година е френската Total. Британско-холандската компания експериментира с летящи вятърни турбини и по този начин се отличава от Chevron, BP и Repsol, които са се фокусирали върху инвестиции в продукти, близки до основните им операции.

Подразделението за доставка на енергия в Total ще продължава да се разраства, коментира изпълнителният директор Патрик Пуяне. „Ако искаме да развиваме нашата компания, трябва да продължим да инвестираме в енергия“, смята той. Пуяне заяви, че компанията ще увеличи разходите си с до 2 млрд. долара на година в зависимост от печалбата.

Слънчевата енергия доминира в портфолиото на Total. Компанията е инвестирала в сегмента повече, отколкото са общите вложения във всички останали технологии.

Последни новини
Още от Новини