Тръмп готов за среща с Рохани при подходящи обстоятелства

“Не познавам този господин,” каза Тръмп. “Мисля, че ще иска да се видим.”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в ляво и президентът на Франция Еманюел Макрон, в дясно след общия си брифинг в Биариц, Франция в края на Г7. 26 август 2019. Снимка: скрийншот на пряко излъчване на брифинга в Туитър. Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в ляво и президентът на Франция Еманюел Макрон, в дясно след общия си брифинг в Биариц, Франция в края на Г7. 26 август 2019. Снимка: скрийншот на пряко излъчване на брифинга в Туитър.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви на брифинга с президента Тръмп предложението си американският лидер да се срещне лично с Хасан Рохани от Иран.

Тръмп каза в Биариц, че е готов да се срещне с президента на Иран „при подходящи обстоятелства”.

Тръмп каза, че не го познава, но че мисли, че „ще иска” да се видят.

Американският президент обясни, че ядреният договор от 2015, сключен с Иран е бил „много лош” и че Г7 работи по дългосрочен договор, гарантиращ Техеран да не се снабди с ядрено оръжие или балистични ракети.

Тръмп каза, че подкрепя удължаване на „кредитните линии” за Иран, обезпечени с петрол, за да помогне на страната да изпълни краткосрочните си финансови задължения, друго предложение на Макрон. „Ще бъдат от много страни”, каза Тръмп и „ще бъдат платени незабавно”.

В събота вечерта по време на срещата на Г7 в Биариц пристигна външният министър на Иран Джавад Зариф и се включи с семейната снимка на лидерите.

Макрон обясни на брифинга в понеделник, че поканата е била от Франция, без връзка с Г7, но че Тръмп е бил известен за нея. Американският президент не оспори.

 

 

Последни новини
Още от Новини