Бич върху испанския туризъм от „нашия добър приятел Брекзит“

12% от БВП на Испания зависи изцяло от туризма

Британците вече предпочитат Турция пред Испания. Снимка: Pixabay Британците вече предпочитат Турция пред Испания. Снимка: Pixabay

Спекулациите за катастрофален летен сезон в България изглежда ще бъдат опровергани, докато една от най-зависимите от туризма икономики е напът да отчете кошмарни резултати за хотелиери и ресторантьори. Испанският туризъм се готви за една от най-лошите си години през изминалото десетилетие, благодарение на „нашия добър приятел Брекзит“, както се изразява ръководителят на една от най-големите британски фирми за организация на ергенски и момински партита на Пиринеите Марк Бюкянън, цитиран от Bloomberg.

От референдума през 2016 г. насам Великобритания понася удари в почти всеки един сектор от своята икономика и това неминуемо води до проблеми за портфейла на местните граждани. Ако преди това британците не са проявявали особени капризи за следващата си дестинация по време на лятната ваканция, то днес евтиният паунд ги кара все по-често да избират страни от Северна Африка и Източна Европа, за да спестят от разходи, като запазване на хотелска стая или посещение на нощен клуб.

Още по темата

Испания трупа сериозни негативи именно от промяната в настроението на английския турист. За юни тази година испанските туристически агенции отчитат отлив с 5,3% на резервациите от Великобритания. Сами може да прецените за колко хора става дума, когато научите, че за 2018 година гостите от „острова“ са били общо 18,5 млн. души.

Снимка на Десислав Янкулов.

Пивоварите имат най-сериозни поводи, да са недоволни, защото цели 25% от консумацията на бира в Испания се дължи на туристопотока. Всеизвестен факт е, че англичаните са сред най-големите почитатели на пенливата разхладителна напитка и няма как отчетите в туризма да не натъжават гастрономите.

Турция, Египет и Тунис са част от страните, които печелят най-много от изградилата се ситуация. Причината е, че цената на тризвезден хотел в Анталия е средно около 41 евро на нощувка, докато в Майорка посетителите трудно намират легло за по-малко от 105 евро на вечер. Въпросните държави дори отчитат рекорден ръст с 40% при резервациите от британски летовници по данни на GfK Travel Insights.

Снимка на Десислав Янкулов.

Споменатият вече Марк Бюкянън коментира, че агенцията му The Spain Event вече се готви за още по-слаба 2020 година. „Причината за понижените ни очаквания към британските туристи е в нашия добър приятел Брекзит“, казва той.

Последни новини
Още от Новини