Пазарът на центрове на данни е в своя пик

52 сливания и придобивания са сключени на пазара от януари до юни 2019 г.

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg.

Центровете за данни са гореща собственост, въпреки че много компании се отказват от тях, за да прехвърлят своите информационно-технологични операции онлайн – в облака, пише Investor.bg, като се позовава на Wall Street Journal.

Тези места с размера на складове, където са позиционирани множество сървъри и друг хардуер, могат да бъдат скъпи и неефективни за управление.

Но някои са взимани от доставчици на услуги за колокация, които отдават тези места за съоръжения за облачни услуги, предлагани от Amazon.com, Microsoft и други технологични компании. Бързият растеж на изчислителните облаци засилва конкуренцията за нови и стари локации и стимулира консолидацията сред операторите на центрове на данни.

Synergy Research Group е регистрирала 52 сливания и придобивания на пазара на центрове за данни между януари и юни, което представлява 18% увеличение спрямо първите шест месеца на 2018 г. Броят е по-висок и от общо сделките за цялата 2016 г.

Повечето от споразуменията включват центрове за данни, купуващи конкуренти или създаващи съвместни предприятия заедно, коментира Джон Динсдейл, главен анализатор в Synergy. Но данните включват и придобиването на съоръжения, отхвърлени от компаниите, които се насочват към облака, допълва той.

Вижте повече в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини