Китай се подготвя за влошаване на отношенията със САЩ

Властите в Пекин негодуват срещу позициите на САЩ за Huawei, Хонконг и Тайван

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китай се „подготвя сериозно“ за влошаване на отношенията със САЩ, заяви главният редактор на Global Times Ху Сидзин, цитиран от Bloomberg. Сидзин говори за коментара на президента на САЩ Доналд Тръмп в неделя, който събуди разнопосочни мнения в общественото пространство.

Американският президент заяви, че не е напълно убеден в предприемането на мерки за задълбочаването на търговската война. Часове по-късно Белият дом обяви в официална позиция, че изявлението на Тръмп е неправилно изтълкувано. В позицията също се посочва, че президентът съжалява, че не е увеличил още митата.

В петък Тръмп обяви въвеждането на допълнителни мита върху китайския внос и призова американските компании да се оттеглят от най-голямата икономика в Азия, след като Пекин съобщи за въвеждането на реципрочни мерки.

САЩ започват да губят Китай, написа Сидзин в профила си в социалната мрежа Twitter в събота. Днес той заяви, че азиатската страна официално е загубила отношенията си със САЩ, като се аргументира с високите мита, забраната срещу телекомуникационната компания Huawei, политическото напрежение и действията на Вашингтон спрямо Хонконг и Тайван.

В петък Китай обяви, че ще въведе мита върху американски внос на стойност 75 млрд. долара. Това отключи реакцията на Тръмп. Президентът заяви, че наложените американски мита върху китайски стоки за 250 млрд. долара ще бъдат увеличени до 30% от 1-ви октомври. Също така САЩ планират от 1-ви септември да увеличат митата върху китайски внос на стойност 300 млрд. долара до 15%.

Последни новини
Още от Новини