Правителството в Чехия е пред разпад

Спорът за номинацията за министър на културата може да доведе до политическа криза

Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg Министър-председателят на Чехия Андрей Бабиш. Снимка: Alex Edelman/Bloomberg

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш може да доведе правителството си до разпад. В основата на риска от политическа кризa в страната е предложението за нов министър на културата, пише Bloomberg.

Бабиш преди не се е противопоставял на номинацията за министър на културата от коалиционния му партньор в лицето на социалдемократите. Изненадващо премиерът коментира пред местната TV Prima, че няма да бъде в правителство, в което коалиционният му партньор е избрал министъра на културата. Рязката смяна на позицията на чешкия министър-председател показва, че той застава зад президента Милош Земан.

Земан отказва да приеме предложението на социалдемократите. Президентът на Чехия има сходни позиции с тези на Бабиш по отношение на бежанците и традиционните партии.

Управляващата коалиция изпитва трудности от юни, когато опозицията в страната организира най-големите протести от падането на комунистическия режим през 1989 г.

Проблемите пред Бабиш

Бабиш е в затруднено положение, тъй като има вероятност да му бъдат повдигнати обвинения за измама, свързана с използването на европейските фондове. Също така има и обвинения за конфликт на интереси, тъй като неговите решения в повечето случаи облагодетелстват бизнес империята му. Той отрича да е нарушил закона.

В телевизионно интервю в петък вечерта Бабиш заяви, че си е променил мнението за номинацията на министър на културата заради последните коментари на кандидата за поста Михал Шмарда. Според президента Шмарда не е достатъчно квалифициран за поста.

Министър-председателят Бабиш ще се срещне с лидера на социалдемократите Ян Хамачек в понеделник, а на следващия ден ще се срещне с президента Земан. Социалдемократическата партия обяви, че няма да оттегли кандидатурата си за министерския пост. Ако предложението им бъде отхвърлено, те ще напуснат правителството, посочват от партията.

Последни новини
Още от Новини