Строителството на жилища в САЩ бележи неочакван спад

Междувременно разрешителните за строеж се увеличават значително

Снимка: George Frey/Bloomberg Снимка: George Frey/Bloomberg

Строителството на нови жилища в САЩ се понижи неочаквано през юли за трети пореден месец. Новопостроените жилища са намалели с 4% до 1.19 млн., докато през предходния месец са били 1.24 млн., показват публикуваните в петък данни на правителството.

Прогнозите на Bloomberg бяха за 1.26 млн. броя. Строителството на сгради за няколко семейства намалява за втори пореден месец. От друга страна, строителството на сгради за едно семейство се увеличава до най-високите си нива от януари. Подобен ръст показва, че строителството на жилища остава стабилно въпреки редица предизвикателства като недостиг на работна ръка.

Някои строители се опитват да облекчат недостига на жилища на достъпна цена в страната, като високите заплати и ниските лихви за ипотечен кредит подкрепят силното търсене.

Още по темата

Разрешителните за строителство на сгради, важен индикатор за бъдещото строителство, нарастват с 8.4% до 1.34 млн., което надминава предварителните очаквания. Месечният ръст е най-големият през последните над 2 години.

Строителството на жилища за няколко семейства, което включва апартаменти и етажна собственост, намалява с 16.2%. Разрешителните за строеж на сгради от тази категория са се увеличили с 21.8% през изминалия месец.

Последни новини
Още от Новини