Продажбите на автомобили в Турция се понижават

Индустрията настоява за помощ от държавата

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Продажбите на автомобили в Турция се понижават, след като преди месец изтече периодът, в който бяха в сила данъчни облекчения. Това е показателно за зависимостта на пазара от подкрепата от турското правителство, пише Bloomberg.

Продажбите на превозни средства през юли са спаднали с 66% на годишна база до близо 18 хил. броя, показват данни на Асоциацията на автомобилните доставчици (ODD). Понижението е най-голямото от октомври 2018 г. По този начин през първите седем месеца на тази година продажбите намаляват с 48%.

„Индустрията претърпява сътресения през последните 2 години“, коментира председателят на ODD Али Билалоглу. За да се съживят продажбите, още тази година трябва да се въведе специален данък за автомобилите с двигатели под 1600 куб. сантиметра, смята той.

Още по темата

Турската икономика все още се възстановява от валутната криза през изминалото лято. Министърът на финансите Берат Албайрак въведе ключови данъчни облекчения през октомври, за да подкрепи отслабващото потребителско търсене. Т.нар. специален потребителски данък, който беше въведен за коли с двигатели, чиито размер отговаря за 60% от пазара, беше понижен до 15%.

Ако не бъдат предприети отново подобни мерки, местните продажби може да спаднат до 350 хил. автомобила на година, прогнозира Билалоглу. Това е далеч от рекорда през 2016 г. с продадени 983 720 превозни средства.

„Брокерите на автомобили ще са изправени пред трудния избор дали да прекратят бизнеса си“, твърди той.

През юли продажбите на автомобилни модели на Fiat са намалели с 64%, докато тези на Ford се понижават с 80%, показват данните.

Последни новини
Още от Новини