Ryanair планира да съкрати над 1500 служители

Сред причините е понижението на печалбата на компанията с 21%

Самолети Boeing Co. 737-8AS собственост на Ryanair на летище Шьонефелд в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Самолети Boeing Co. 737-8AS собственост на Ryanair на летище Шьонефелд в Берлин Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изпълнителният директор на нискотарифната авиокомпания Ryanair Майкъл О`Лийри заяви, че ще са необходими съкращения на над 1500 служители заради спада на печалбата и отлагането на плана за експанзия, причинен от забавянето на доставките на самолетите Boeing 737 Max, пише Bloomberg.

Във видео обръщение до екипа на ирландската компания О`Лийри казва, че към момента има излишък от 500 пилоти и 400 души кабинен персонал, а до следващото лято ще трябва да бъдат освободени още 600 служители.

„През следващите седмици ще направим всичко възможно, за да ограничим загубата на работни места, но някои съкращения са задължителни“, коментира О`Лийри. Базираната в Дъблин компания вече предупреди, че ще затвори няколко бази в Европа. Ryanair изпитва притеснения и заради ефекта от Brexit, но все още няма точна представа за броя на нужните съкращения.

Още по темата

В понеделник Ryanair отчете спад на печалбата за второто тримесечие на тази година с 21% заради високите разходи за гориво, икономическата несигурност и засилената конкуренция. О`Лийри уведоми служителите си, че ще има детайли за съкращенията до края на август, като ще се проведат срещи със синдикатите. По думите на мениджъра съкращенията ще се извършат на няколко етапа – през септември, октомври и след Коледа.

Днес акциите на Ryanair поскъпнаха с 2.7%. Преди дни ръководството на авиокомпанията съобщи, че очаква да бъдат доставени най-много 30 самолета Boeing 737 Max до следващото лято от поръчаните 58.

Последни новини
Още от Новини