Китай забранява индивидуалните пътувания до Тайван

Решението е в резултат на влошените отношения между двете страни

Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Президентът на Китай Си Дзинпин. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Китай обяви, че ще прекрати програмата, която позволяваше на гражданите от 47 градове в страната да пътуват до Тайван като индивидуални туристи. Властите в Пекин аргументират решението си с влошените отношения между двете страни, пише Bloomberg.

Програмата за свободно пътуване до Тайван беше в сила от 2011 г. Тогава тя се считаше като знак за подобряването на отношенията между двете държави. Новата забрана ще влезе в сила от 1-ви август, се посочва в публикуваното в сряда официално съобщение на Министерството на културата и туризма в Китай.

Това означава, че китайските граждани ще могат да пътуват до съседната държава единствено с лицензирани туристически агенции. В съобщението на китайското министерство не се посочват повече подробности за причините за забраната.

Още по темата

Посетителите на азиатския остров от Китай са били една трета от общия брой туристи в Тайван през май тази година, показват изчисления на Bloomberg на база на данните на Тайванското туристическо бюро.

Водещите политици от Китайската комунистическа партия не са в добри отношения с президента на Тайван Цай Инг-вен, тъй като тя е твърдо против предлагания от Китай модел за обединение „една държава, две системи“. Китай не признава Тайван за отделна държава и заплашва с военна сила всеки опит за обявяване на независимост.

Последни новини
Още от Новини