Volvo свива разходите си, за да се справи с ефекта от търговската война

Печалбата на компанията се понижи за първи път от 2012 г.

Електромобилът Volvo Polestar 2 на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg Електромобилът Volvo Polestar 2 на автоизложението в Женева. Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Шведската автомобилна компания Volvo свива разходите си, за да се справи със спада на печалбата си. Производителят на автомобили, който е собственост на китайската група Geely, е изправен пред засилена конкуренция в бранша и среща трудности заради ефекта от търговската война върху автомобилната индустрия в световен мащаб, пише Bloomberg.

Шведският производител планира да свие разходите си с 2 млрд, крони (210 млн. долара), тъй като през първата половина на 2019 г. оперативната печалба на Volvo е спаднала с 30%, показва публикувания във вторник отчет на компанията.

„На всеки пазар има различни фактори, но ефектът от митата върху вноса се усеща силно“, коментира изпълнителният директор на Volvo Cars Хакан Самуелсон. „Предвидихме, че това ще се случи преди няколко месеца и предприехме предварителни мерки“, допълва той.

Още по темата

Volvo продава рекорден брой превозни средства, но последните резултати показват, че компанията не е имунизирана срещу нарастващите предизвикателства.

Volvo представи план, който предвижда да се удържат бонусите на служителите, след като печалбата на групата отбеляза спад за пръв път от 2012 г.

Самуелсон очаква програмата за свиване на разходи, която включва и освобождаването на 750 служители, да доведе до по-висока оперативна печалба през втората половина на тази година.

Ръководството на Volvo очаква и нови рекордни продажби на превозни средства след старта на производството на модела XC40 в Китай. Компактният SUV модел спомогна за ръста на продажбите на Volvo в Европа през второто тримесечие. Търговският спор между Китай и САЩ развали производствения план на шведската компания. Само няколко месеца, след като базираната в Гьотеборг компания отвори първия си завод в САЩ, се отказа да изнесе произведените в предприятието седани от модела S60 за Китай.

Volvo Cars бележи успехи на пазара в Германия, където продажбите са й се увеличили с една трета. „Това показва, че сме реална алтернатива в Германия, където търсенето е много силно“, споделя Самуелсон.

Последни новини
Още от Новини