Заплатите във Великобритания с най-висок ръст от 2008 г.

Безработицата в страната е на рекордно ниски нива

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Заплатите във Великобритания отчитат най-високия си ръст от 11 години през второто тримесечие на 2019 г., докато безработицата в страната достига най-ниските нива от средата на 70-те години на миналия век, пише Bloomberg.

Средните доходи без бонуси са нараснали с 3.6%, съобщава Службата по национална статистика във Великобритания. Наетите лица са се увеличили с 28 хил., достигайки рекордни нива. По този начин нивото на безработицата спада до 3.8%, което е най-ниското през последните 44 години.

Резултатите поддържат силата на трудовия пазар. Създадената ситуация засилва потребителското харчене, а работодателите изпитват трудности в намирането на нови кадри.

Ръстът на основната заплата в Обединеното кралство през периода надминава предварителните прогнози на икономистите.

Заплатите в публичния сектор нараснали с 3.6%, което е най-високият ръст от 2010 г. Възнагражденията в частния сектор са се покачили с 3.4%.

Някои фактори показваха, че трудовият пазар може да се забави. Въпросът е дали бавното създаване на нови работни места се отразява на слабото търсене на служители или затрудненията на фирмите да намерят квалифицирана работна ръка.

Последни новини
Още от Новини