ЕС намали икономическите си прогнози за еврозоната

Питър Чатуел, ръководител европейски лихвени стратегии в Mizuho International

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Питър Чатуел, ръководител европейски лихвени стратегии в Mizuho International, коментира изгледите пред еврото и паричната политика на ЕЦБ, след като ЕК съкрати прогнозите си за 2020 г. за ръста на еврозоната и за инфлацията на фона на отрицателен натиск върху региона от търговското напрежение и политическата несигурност. Той говори с Франсин Лакуа в предаването "Bloomberg Surveillance". 

В прогнозите си, излизащи за всяко тримесечие, ЕК съкрати тази за ръста на БВП на еврозоната през 2020 до 1,4% от 1,5%, цитирайки увеличени рискове към понижение. Прогнозите за инфлацията, както за тази, така и за догодина, са понижени леко, до 1,3%. ЕЦБ цели инфлация от малко под 2% в средносрочен план.

Германия и Италия се очаква да отчетат най-слабите темпове на ръст в еврозоната за 2019, изтегляйки надолу и перспективите за останалата част на блока. Прогнозите са, че Германия ще нарасне с 0,5%, а Италия е на ръба на стагнация с очакван темп от 0,1%. Тези цифри остават без промяна в сравнение с майските прогнози, както и очакваният темп от 1,2% за цялата еврозона.

 

Последни новини
Още от Новини