Лихвено съкращение с 50 б.п. от Фед вероятно вече не е възможност

Стивън Инс, управляващ партньор във Vanguard Markets, за политиката на Фед и прогнозата си за долара

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Стивън Инс, управляващ партньор във Vanguard Markets, коментира политиката на Фед и прогнозата си за долара в предаването “Bloomberg Markets: China Open”.

По думите му в резултат на рязкото покачване в броя на новите работни места в САЩ възможността за намаляване с 50 базисни пункта на основната лихва от Фед "вече не съществува".

Надявахме се чрез него да подкрепим инфлацията, но вече няма нужда от това. Все пак смятаме, че Фед ще разхлаби политиката, но очевидно амплитудата е променена.

Според Инс един единствен доклад за заетостта не би трябвало да повлияe на посоката на Фед и според анализатора ще има промени в режима на основа на "правилото на Тейлър".

Те се изразяват в управлението на рисковия профил и в случай че ръстът в заплатите продължава да не преминава около 3%, то няма как инфлацията да достигне целта на Фед от 2%. Затова от Vanguard смятат, че централната банка на САЩ разполага с достатъчно пространство да намали лихвата през тази година, особено на фона на прогнозите за ниска инфлация.

Стивън Инс не прогнозира възможно обезценяване на долара в резултат на лихвено съкращение с едва 25 базисни пункта от Фед.

Подобен ход на Фед би отворил вратата към други централни банки от Г-10 за разхлабване на политиката, а разговорите ще се върнат към разликите в растежа, а не в лихвените проценти.

Според Инс точно това е причината за търсенето на щатския долар.

Защото изглежда, че той представлява последната стабилна икономика. Виждаме забавяне в еврозоната и в Китай. Затова трейдърите не виждат смисъл да купуват друга валута освен американския долар и инвестират само в американски активи. 

 

Последни новини
Още от Новини