Saxo Bank очаква фискален тласък в Европа

Стийн Якобсен, главен инвестиционен директор и главен икономист на Saxo Bank

Снимка: Ulrik Jantzen/Bloomberg Снимка: Ulrik Jantzen/Bloomberg

Стийн Якобсен, главен инвестиционен директор и главен икономист на Saxo Bank, коментира ниските лихви и нуждата от фискални политически мерки за стимулиране на инвестициите в Европа.

Якобсен посочи, че в умовете на централните банкери лихвите сякаш могат да се понижават до безкрайност. По думите му Германия в голяма степен се приближава към такава ситуация.

Ако ви кажех, че трябва да плащате 1% лихва по депозитната си сметка мисля, че бихте изкрещяли и ще поискате да си вземете обратно парите и вместо това бихте предпочели да си ги сложите под възглавницата.

Според него за Германия остават още около 60 – 70 базисни пункта, а за Европа – още 50 базисни пункта до достигане на подобна картина.

Якобсен коментира, че в по-широкия контекст това е бедствие за спестяванията по света – за фонд мениджъри и пенсионните фондове.

Математически повечето пенсионни фондове са в банкрут, ако продължаваме с тези лихви. 

"В света има толкова много спестявания, които трябва да бъдат вложени в активи, които дават някаква доходност, така че да можем да се погрижим за бъдещите си пасиви. В момента се намираме в ситуация, в която наистина трябва да ограничим това да се случи", коментира той.

Според икономиста фискалната политика е напът да дойде на фокус, и е много възможно през идващия бюджетен сезон през септември, октомври и ноември в ЕС да се направят постъпки към по-голяма гъвкавост на горната граница от 3% от БВП за допустимия бюджетен дефицит на страните членки.

Още по темата

Възможно е да бъде решено всички разходи за инфраструктура да не се включват в сметките или да се впише като структурен дефицит за инвестиции в следващите 5 години.

Фискалният тласък настъпва, тъкмо защото паричната политика не работи, посочи той и прогнозира, че САЩ и Европа ще се движат в посока на повече фискални мерки.

Очаквайте видео с коментара на Якобсен.

Последни новини
Още от Новини