Continuum Economics: Великобритания е близо до техническа рецесия

Майк Галахър, управляващ директор макроикономика и стратегии в Continuum Economics

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Майк Галахър, управляващ директор макроикономика и стратегии в Continuum Economics, и Мерилин Уотсън, ръководител световни стратегии за фундаментална фиксирана доходност в BlackRock, коментираха Брекзит, надпреварата за лидер на Консервативната партия и британската икономика. 

Във Великобритания вече се намираме в ситуация, в която ръстът за второто тримесечие изглежда ще е между -0,2 и - 0,3%. Третото тримесечие едва ли ще направи обрат и може да стагнира, така че технически погледнато е възможно във Великобритания вече да сме близо в рецесия – техническа рецесия.

Според Галахър обаче предвид избирането на нов състав на Европейската Комисия в Брюксел е възможно до ноември няма да бъде излъчен представител, с когото новият премиер на Великобратания да преговаря относно Брекзит. 

Така че идеята, че ще се ходи в Комисията през август и ще ги убеждават – е пълна глупост. По-вероятно е състоянието на вакуум да продължи, а Джонсън да направи обратен завой и в крайна сметка да отложи до есента, когато ще дойде реалният критичен момент. 

Мерилин Уотсън от BlackRock също коментира, че графикът е невероятно ограничен. По думите ѝ освен избирането на нов лидер на торите, и премиер на Великобритания, през целия август парламентът е в почивка.

След това трябва да се изчака септември, когато са конференциите на партиите. След това имаме среща на върха на ЕС. А после в общи линии идва крайния срок, когато Великобритания от днешна гледна точка трябва да е излязла от ЕС.

 

Последни новини
Още от Новини