САЩ наложиха мита от над 400% върху стоманата от Виетнам

Министерството на търговията на САЩ твърди, че бизнеси доставят през Виетнам, за да избягват налози

Снимка: Cooper Neill/Bloomberg Снимка: Cooper Neill/Bloomberg

Министерството на търговията на САЩ твърди, че бизнеси доставят през Виетнам, за да избягват налози, предава Bloomberg.

САЩ пристъпиха към облагане с още мита на стоманата, внос от Азия, с което увеличават мерките си срещу товаq което администрацията на Тръмп смята за нелоялни търговски практики от други страни. САЩ също отвръщат на конституционалното оспорване на Huawei по повод забраната за продажба на продуктите ѝ.

"Министерството на търговията на САЩ обвинява няколко азиатски държави за нелоялни търговски практики, включително Китай, като твърди, че част от стоманените колела внос от Азия са с непазарни цени", предаде Селина Уанг, Bloomberg.

Виетнам е също силно засегната в случая с мита върху стоманата до 400%. Според САЩ някои бизнеси и страни, включително от Китай, променят своя маршрута, през Виетнам, така че да избегнат по-високите мита.

Въпреки политиките на Тръмп според анализ на данни търговският дефицит на САЩ всъщност се е увеличил, съобщи още Уанг.

Данните за търговският дефицит на САЩ не оправдават очакваното, като той се е разширил с повече от прогнозата, до 5-месечен връх.

Вносът е скочил най-много от 2015 насам. Конкретно търговският дефицит с Китай се е разширил до 30,1 млрд долара, като както китайският внос, но също и износ отбелязват скок. Това е потенциален сигнал, че компаниите бързат да доставят поръчките си преди последното увеличаване на митата от Тръмп.

Журналистът цитира много икономисти, оспорващи фундаменталното становище на Тръмп, че търговският дефицит сочи за слаба американска икономика, или че е резултат от лоши търговски споразумения.

Очаквайте видео с коментара на Селина Уанг.

 

Последни новини
Още от Новини