Несигурността сред бизнеса в САЩ остава въпреки примирието с Китай

Тимъти Стратфорд, председател на Американската търговска камара в Китай

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Тимъти Стратфорд, председател на Американската търговска камара в Китай и бивш асистент-търговски представител на САЩ, коментира споровете между двете най-големи икономики в света. САЩ и Китай обявиха примирие в търговската война в събота, като Доналд Тръмп каза, че се въздържа от облагане с мита на китайски внос за още 300 млрд. долара и правителствата се съгласиха да подновят преговори. Стратфорд говори в предаването "Bloomberg Daybreak: Asia".

Според Стратфорд резултатът от срещата на Г-20 е най-добрият сценарий. По думите му е имало голяма възможност една от страните да си тръгне, предвид начина, по който двете се позиционираха преди срещата на върха.

Председателят коментира, че на Г-20 е проличало, че в отношенията САЩ-Китай освен търговските спорове присъстват и други елементи, като например въпросите за националната сигурност, които имат влияние върху процеса на водене на преговори между двете държави.

По отношение на реакцията на бизнеса Стратфорд посочи, че несигурността остава и голяма част от американските компании са принудени да променят веригите си на доставки.

Всички тези неща създават несигурност и следователно отговорните компании ще трябва да имат план Б, както и план за смекчаване на риска. 

Дори да решим икономическите въпроси, съществуват различия между моделите за икономическо развитие между САЩ и Китай. Китай притежава повече държавно подпомагани иновации и разработки в част от индустриите си, каза Стратфорд и обобщи, че едва ли е останал някой, който смята, че икономическите отношения САЩ-Китай ще останат същите. 

 

Последни новини
Още от Новини