Икономиката на САЩ все още е изправена пред рискове дори при търговска сделка

Сара Хюин, главен икономист за Америките и Европа в Standard Chartered

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Сара Хюин, главен икономист за Америките и Европа в Standard Chartered, и Ваутер Щуркенбум, главен инвестиционен стратег в Northern Trust Asset Management, коментираха перспективите пред икономиката на САЩ, инфлацията и политиката на Фед.

Според Хюин дори "да получим някакви стъпки към разрешаване на спора през този уикенд дългосрочните опасения за бизнеса остават".

Инвестициите вероятно няма да са толкова силни, колкото биха били в противен случай и всичко това се случва в условия на ниска инфлация.

От Standard Chartered смятат, че по тази причина Фед ще съкрати лихвите през юли, като основната лихва по финансиране вероятно ще бъде намалена с 50 базисни пункта до края на 2019. 

Прогнозата на Northern Trust Asset Management сочи обаче за възможни 3 лихвени съкращения тази година.

"От декември насам сме казвали, че Фед ще трябва да съкрати лихвите още два пъти. Вече сме минали средата на годината и смятаме, че сега ще трябва да направят 3 лихвени съкращения, за да са отново с 1 крачка напред в ситуацията", коментира Ваутер Щуркенбум.

По думите му Фед трябва да започне със съкращание от 50 базисни пункта пункта, но според стратега е много малко вероятно това да се случи, защото регулаторът е "твърде предпазлив".

Според нас Фед ще го стори на интервали с 25 базисни пункта 3 пъти до края на годината.

Чуйте целия анализ във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини