Какви са прогнозите на UBS Wealth Management за ходовете на централните банки

Уейн Гордън, изпълнителен директор за суровини и валути в UBS Wealth Management

Уелингтън, Нова Зеландия, 22 юни 2019. Снимка: Birgit Krippner/Bloomberg Уелингтън, Нова Зеландия, 22 юни 2019. Снимка: Birgit Krippner/Bloomberg

Уейн Гордън, изпълнителен директор за суровини и валути в UBS Wealth Management, коментира политиката на централните банки и прогнозата си за валутите.

Централната банка на Нова Зеландия обяви, че е нужна по-ниска основна лихва. 

UBS Wealth Management прогнозира, че Фед ще съкрати основната лихва с 50 б.п. на заседанието си през юли.

Очакваме лихвено съкращение с 25 базисни пункта от централната банка на Нова Зеландия през август и според нас днешното заседание на регулатора не променя тази прогноза. И също така занапред очакваме и лихвено съкращение от централната банка на Австралия с 50 базисни пункта.

"Намекът на Фед за лихвени съкращения усложнява нещата за другите централни банки от Г-10. Миналата седмица ЕЦБ също даде сигнал за разхлабване. А сега и централната банка на Нова Зеландия дава ясен сигнал, че преди следващо увеличаване ще е нужно съкращаване на лихвите", коментира директорът. 

Той посочи още, че предвид глобалните рискове австралийският и новозеландският долар може да отслабнат при някаква слабост на щатския долар.

По думите му основна причина за това е, че вътрешен план централната банка на Нова Зеландия обръща внимание на състоянието на бизнес инвестициите. Гордън отбеляза, че бизнес доверието в страната "е доста слабо от много време".

Нашата прогноза за новозеландския долар е за около 0,65 щатски долара, а за австралийския долар е около 0,68 щатски долара. Все още прогнозата ни за валутната двойка евро/долар сочи за повишение за следващите 12 месеца. Така че, според нас тези диаметрално противоположни валути може да отслабнат при някаква слабост на долара и самите те да останат сравнително слаби.

Късото позициониране към новозеландския долар и австралийския долар е доста силно, като според икономиста това се дължи на извличане на полза от кери-трейд. 

 

Последни новини
Още от Новини