Защо Fiat Chrysler оттегли офертата си към Renault

Йохен Зийберт, управляващ директор на JSC Automotive Consulting

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Йохен Зийберт, управляващ директор на JSC Automotive Consulting, коментира решението на Fiat Chrysler Automobiles NV да оттегли предложението си за сливане с Renault SA.

Основното предположение за причината за оттеглената оферта на Fiat се свързва с исканията на френското правителство и преките резултати от сливането между двете компании. 

Зийберт припомни още, че френската държава притежава акции в Renault.

"Както PSA, така и Renault са много важна част от целия индустриален пейзаж във Франция."

Според Fiat обаче все още има логика пред сливането. 

Йохан Зийберт също допуска наличието на икономически смисъл в сделката, припомняйки позицията на покойния Серджо Маркионе в подкрепа на разрастването на Fiat.

Макар в автомобилната индустрия да има доста примери за провалени сливания директорът посочи, че това ще е необходимо с оглед на нужната финансова мощ за преминаване към следващо поколение коли.

"То ще изисква повече електрификация, автономно управление, свързаност - за всичко това ще са необходими инвестиции от милиарди долари от компаниите. Мисля, че на този етап нито една от тях е способна да го направи сама."

Той посочи, че дори Mercedes и BMW говорят за някакво обединяване на усилията си по отношение на електромобилите - пример, че индустрията е в процес на консолидация.

Според Зийберт в крайна сметка Renault и Fiat отново да се окажат заедно на масата на преговорите, а Франция може би ще направи някакви отстъпки. В противен случай Fiat ще се оттегли и ще потърси някой друг.

 

Последни новини
Още от Новини