Китай глоби основното съвместно предприятие на Ford

Това е поредната мярка срещу американска компания на фона на ескалиращото напрежение между двете страни

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай глоби основното съвместно предприятие на Ford в страната за антитръстови нарушения. Това е поредна мярка срещу американска компания на фона на ескалиращото напрежение между двете страни. Джеймс Мейгър, Bloomberg, коментира темата.

В последно време виждаме доста подобни действия на скрити заплахи към американски компании, от които това е само последното. FedEx също е обект на разследване по твърдение, че е пренасочвала пратки. Не е ясно колко свързани са тези действия.

Според Мейгър е трудно да не допуснем, че всички тези случаи са свързани по между си и са част от насочени усилия Китай да се противопостави на действията на САЩ срещу Huawei и по-общо като част от търговската война.

Очаква се излизането на т.нар. "черен списък" на чуждестранни компании от китайското правителство.

Можем да си представим, че ако имате завод в Китай или инвестирате в страната със сигурност ще се опасявате дали не сте следващият в списъка.

Журналистът коментира, че действията на Китай не се отразяват единствено на американските компании, но също и европейски, южнокорейски, японски компании, които инвестират в страната. "Ако сте чуждестранна компания, инвестираща в Китай, това ще се отрази на начина, по който вземате инвестиционните си решения", посочи той.

 

 

Последни новини
Още от Новини