Производственият сектор в Азия е под натиск заради търговската война

Коментар на Чанг Шу, Bloomberg Economics

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Производственият сектор в Азия се оказва под натиск, заради търговската война между САЩ и Китай. Това потенциално би предизвикало отговор на централните банки под формата на стимули. Чанг Шу, Bloomberg Economics, коментира темата.

Данните за индекса на поръчките на мениджърите в Азия, излезли вчера, намекват за наличието на отслабване на континента.

"Започнахме с данните за Китай, които би следвало да показват положителен резултат, но миналата седмица официалния индекс показа отслабване. Търсенето е основна причина за това", коментира Шу.

Япония и Южна Корея навлизат в територия на свиване, в която вече са Малайзия и Тайван."Дори ако говорим за Виетнам резултатът ѝ, излязъл вчера е по-малко положителен", посочи Шу.

Свързаната несигурност от търговската война предизвиква слабост и спад в инвестициите.

Централните банки могат да предоставят някакъв вид подкрепа и вече са го правили в Азия - например централните банки на Китай, Филипините, както и Индия също съкрати лихвите.

Китайската народна банка следи внимателно инфлацията, валутните курсове, текущата сметка и тн. В крайна сметка нашият технически анализ показва, че от най-голямо значение е ръстът.

Според Bloomberg Economics перспективите за второто тримесечие и за второто полугодие вероятно ще отслабнат допълнително, "така че без съмнение фокусът ще е върху техническата стабилност на ръста с оглед стабилизиране на трудовия пазар", коментира икономистът.

Очаквайте видео.

Последни новини
Още от Новини