Влошаващи се икономически данни от Китай няма да са изненада

Хао Хон, главен стратег и ръководител проучвания на Bocom International

Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg Снимка: Giulia Marchi/Bloomberg

Хао Хон, главен стратег и ръководител проучвания на Bocom International, коментира търговската война между САЩ и Китай, последиците за пазарите и прогнозата си за китайската икономика в предаването “Bloomberg Markets: China Open”.

Според стратега при най-лошия сценарий на ескалация на търговската война със САЩ индексът Shanghai Composite (последно затворил на равнище от около 2898 пункта) може да се понижи до 2100 пункта.

По думите му, за да се случи това, "е нужно доста".

В общи линии това означава липса на постигната сделка между двете страни, а вместо това двете страни да продължават да прибавят натиск една на друга.

Хон посочи, че Китай няма достатъчно мита, които да налага и следователно ще прибегне към други средства, с които да се противопоставя на действията на САЩ към Китай.

В резултат това би подкопало бизнес доверието и инвестициите в страната и като следствие би довело до спадащи инвестиции и капиталов пазар.

Въпреки че за месец май индексът на поръчките на мениджърите според частната агенция Caixin остава в положителна територия (т.е. над 50 пункта) със стойност малко над очакванията, от 50,2, според Bloomberg Economics индикаторът ще продължи да бъде под натиск.

Според Хао Хон под-индексите за производството, износа и инвентара на Китай също сочат за отрицателен натиск върху икономиката.

Затова той няма да бъде изненадан от предстоящи влошаващи се икономически данни на Китай, които обаче по думите му ще дадат повече основания на централната банка на страната да разхлаби паричната политика.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини