Управляващата коалиция в Германия става все по-трудна

Бъдещето на управляващата коалиция в Германия е все по-неясно предвид оставката на Андреа Налес

Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на Християндемократическия съюз (ХДС), 3 юни 2019. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Анегрет Крамп-Каренбауер, председател на Християндемократическия съюз (ХДС), 3 юни 2019. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Слабите изборни резултати на германската Социалдемократическа партия предизвикаха неочакваната оставка на един от ключовите съюзници на канцлера Ангела Меркел. По-малкият коалиционен партньор ще започне търсенето на нов временно изпълняващ длъжността председател, след като Андреа Налес каза, че е загубила подкрепата на партията. Чад Томас, Bloomberg, коментира темата.

Томас припомни, че Налес е била един от най-силните поддръжници на управляващата коалиция.

Ако си спомняте преди година при сформирането на коалицията с Меркел социалдемократите не искаха да го правят. Налис бе ключова за постигането на компромис.

Анегрет Каренбауер, председателят на "Християндемократическия съюз", също е под натиск, заради слабите резултати на изборите и коментар на Меркел.

"Изглежда да имаме усещането, че се приближаваме към следващ изборен цикълб, но кога ще дойде той никой не знае", посочи Томас.

Според проучване на политическите настроения, излязло в събота, за първи път Зелените стават първа политическа сила в Германия. Социалдемократите от друга страна изостават до трета политическа сила, съвсем малко пред крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Предвид спада на подкрепата за социалдемократите с около 5 процентни пункта само за последната седмица нови избори не биха изглеждали предпочитан вариант. 

Точно затова се чува мнението, че няма да се изтеглят от коалицията, тъй като знаят че няма да е хубаво за тях. Въпреки това има много по-млади хора особено сред социалдемократите, които казват - „не ни интересува, искаме да се махнем от тази коалиция“.

Последни новини
Още от Новини