IATA понижи прогнозата за печалба

Александър де Жуниак, президент на IATA

Александър де Жуниак, президент на IATA говори на годишното общо събрание на IATA в Сеул, Южна Корея. 2 юни 2019. Photographer: Jean Chung/Bloomberg Александър де Жуниак, президент на IATA говори на годишното общо събрание на IATA в Сеул, Южна Корея. 2 юни 2019. Photographer: Jean Chung/Bloomberg

Асоциацията за гражданска авиация определи три фактора, които влияят негативно на развитието на пътническите и карго превози през 2019: търговските войни, скъпия петрол игеополитическите напрежения.

Заключенията са от доклада на президента и главен изпълнителен директор на IATA Александър Де Жуниак на годишното общо събрание на асоциацията в Сеул на 2 юни.

„Има някои региони, които страдат повече от други”, каза Жуниак.

„Каргото сериозно пострада в Азия. Това важи и за Европа, но в по-малка степен и дори, макар и по-ограничено, в Северна Америка и особено в САЩ. За пътниците – търсенето все още остава силно и Азия ще остане двигателя на растежа в близките 20г.”

Китай и Индия остават основни пазари за пътническите превози в бъдеще.

„Китай ще стане първия пазар през 2024, Индия ще стане третия пазар в света до 6-7г. Така че това са двигателите на растежа на пътниците”, каза Жуниак.

IATA понижи с 21% прогнозата за печалба в авиационния сектор за 2019.

„САЩ се справя много добре. След това е Европа. След това са Азия и Близкият изток, който е четвърти. Това означава, че финансовата експозиция на превозвачите, които са базирани в Близкия изток е вероятно малко по-висока на външните удари, които понасяме.

Включително и ръста на цената на петрола, но и заради някои напрежения в Персийския залив. Всичко това не е добра новина за авиационния бизнес в региона”, каза Жуниак.

По отношение на приземяването на Boeing 737 МАХ, Жуниак изрази общото искане на индустрията към регулаторите, обявено на срещата на асоциацията, събрала операторите на този модел.

Членовете на IATA искат координирано освобождаване за всички региони на самолетите 737 МАХ от забраната да летят.

"Бихме искали да има общо решение и единен график, приет от всички регулатори. Това би било най-добрия изход от силно сътрудничество и координация, от прозрачността сред регулаторите и между тях и индустрията".

Чуйте интервюто на Стивън Енгъл от Bloomberg във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини