Резултатите от европейските избори са добър сигнал за инвеститорите

Робърт Пелоски, главен инвестиционен директор на TPW Investment Management

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Робърт Пелоски, главен инвестиционен директор на TPW Investment Management, говори за пазарните последици от изборите за нов европарламент в предаването "Bloomberg Daybreak: Asia".

По отношение на победата на новосформираната партия "Брекзит" на Найджъл Фараж на изборите за европарламент във Великобритания Пелоски коментира, че британските активи остават стабилни и пренебрегват политическия шум.

Бихме си помислили, че британските активи ще бъдат силно засегнати. Всъщност паундът остана сравнително стабилен, а в доларово измерение за годината дотук британските акции са нагоре с 10%.

Икономистът посочи, че това, което искат инвеститорите е яснота за Брекзит и изглежда да получават надежда за такава, предвид окончателния краен срок до 31 октомври.

Според Пелоски най-силният бичи сигнал за европейските активи от изборите е много доброто представяне на либералите (ALDE). По думите му инвеститорите най биха харесали ситуация, при която кандидатът на ALDE Маргрете Вестагер бъде избрана за председател на ЕК, а сегашният председател на централната банка на Германия (Bundesbank) Йенс Уидман стане следващият гуверньор на ЕЦБ.

Лично ние сме бичи настроени за европейските активи и им даваме превес в глобалното си портфолио. Перспективата за ръст според нас е значителна, както откъм ръст на финансовите резултати, разрастване, така и усилване на еврото.

Тези три фактора могат да дадат възможността на европейските активи да се представят значително силно през следващите няколко години, допълни Пелоски. 

В своята оптимистична прогноза за Европа TPW Investment Management се оказват от единиците, но директорът очаква и други пазарни участници да се присъединят към тях - най-вече при отслабване на долара и усилване на еврото.

 

Последни новини
Още от Новини