Гръцкото общество възприема понижението на данъците като предизборен подарък

Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, В развитие, 24.05.2019

Преди няколко месеца правителството в Гърция намали данъка върху недвижимите имоти средно с около 30%. Това е облекчение за гражданите на страната, но то не е достатъчно. Това каза Катя Пеева, кореспондент на БНР в Солун, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"10 дни преди евроизборите властите в Атина намалиха данък добавена стойност върху хранителните стоки и услугите, което се изтълкува като реверанс на управляващите към избирателите. Промяната на ДДС от 24% на 13% е щедра и се отрази върху цените. Хората са доволни от положителните промени, но не видяха промяна в икономическата политика на Гърция".

Хората си спомнят, че преди 3 година същото правителство с мнозинство гласува покачването на ДДС от 13% на 24%. Цените тогава се покачиха осезаемо, обясни тя.

"Обществото тълкува мерките като щедър предизборен подарък".

Евроизборите съвпадат с местния вот в Гърция. Поради това предизборната кампания в страната е доста силна, заяви Пеева.

"През последните 4 години управляващите не успяха да променят бизнес климата в Гърция, за да върнат гръцките фирми, които емигрират в други страни, включително и в България".

Тази информация се използва много силно от опонентите на „Сириза“, обясни Пеева.

"По-малките фирми в Гърция работят в сивия сектор и се опитват да плащат възможно най-малко данъци или се прехвърлят в съседни страни като България, където данъчната система е логична".

Вижте видеото с целия разговор.

Последни новини
Още от Новини