Френският частен сектор е във възход

В страната продължават да се откриват нови работни места с бързи темпове

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Френският частен сектор се разраства с най-бързите си темпове през последните 6 месеца, като новите поръчки движат възхода на компаниите. Това е поредният знак, че втората по големина икономика в еврозоната се възстановява, пише Bloomberg.

В основата на подобрението, което надмина очакванията на икономистите, е секторът на услугите. Тенденцията би трябвало да убеди напълно ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ), че икономиката на еврозоната постепенно се връща към стабилното си състояние след трудностите през втората половина на 2018 г.

Индексът PMI, който е индикатор за икономическото състояние на производството и услугите, се е покачил до 51.3 пункта през май, докато месец по-рано той беше на 50.1 пункта.

„Последните резултати от индекса PMI показват, че френският частен сектор се подобрява значително“, коментира икономистът в IHS Markit Елиът Кер.

Поръчките са се увеличили през май, но компаниите страдат заради спадове, свързани с бизнеси на местните компании извън Франция.

Френският бизнес очаква, че производството ще се увеличава през следващите месеци, въпреки че оптимизмът им се понижи заради данните за април.

Частните компании в страната продължават да наемат нови служители. Нивото на откриването на нови работни места е най-бързото през последните 6 месеца.

Последни новини
Още от Новини