Японският износ продължава да намалява заради търговската война

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският министър-председател ще се срещнат тази седмица, за да обсъдят търговията

Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Shawn Thew/Pool via Bloomberg Министър-председателят на Япония Шиндзо Абе (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Shawn Thew/Pool via Bloomberg

Японският износ отчита спад за 5 пореден месец. Това показва, че влиянието от търговската война между САЩ и Китай и забавянето на световния технологичен цикъл удрят японската икономика, пише Bloomberg.

Стойността на изнесените продукти спада с 2.4% през април на годишна база, показват данни на Министерството на финансите в Япония. Прогнозата на икономистите беше за понижение от 1.6%. Публикуваните данни показват също, че месечният търговски излишък на Япония със САЩ се е покачил с 18% на годишна база.

Очаква се американският президент Доналд Тръмп да пристигне в столицата Токио, като основният фокус на посещението му ще е търговският спор.

Все пак анализаторите посочват, че има и положителна гледна точка за икономиката на азиатската страна. Машинните поръчки, които са водещ индикатор за капиталовите вложения през следващите месеци, се увеличават за втори пореден месец.

Още по темата

Японският износ за Китай е намалял с 6.3%, като спадът за оборудването за производство на полупроводници е 41%.

Икономическите данни се разглеждат внимателно от японското правителство заради спекулации, че предвиденото увеличение на данъците може да бъде отложено заради състоянието на икономиката.

Ръстът от 9.6% на японския износ за САЩ е сигнал, че търсенето в най-голямата икономика се засилва. От друга страна, нарастващият търговски дефицит на САЩ може да е в полза на Тръмп по време на срещата му с министър-председателя на Япония Шиндзо Абе.

Последни новини
Още от Новини