ЦБ на Турция намали лихвата на 24%

Турската валута не се промени съществено след решението

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Централната банка на Турция понижи основната лихва със 150 базисни пункта, съобщи Bloomberg от 25,5% на 24%.

Според Инан Демир, икономист в Nomura в Лондон Турция няма нужда от монетарни облекчения в момента. „Темповете на икономическа активност в Турция може да изискват монетарни облекчения, но е ясно, че стресът на валутния пазар е твърде голям, за да го позволи”, каза Демир.

Турската валута не се промени съществено след решението, след като вече изгуби 0,9% в началото на вторник, когато централната банка намали лихвата по едноседмичните суапове до 24%, признак за облекчение на политиката.

Турските власти предприеха серия от мерки за стабилизиране на лирата преди повторението на местните избори в Истанбул на 23 юни. Банковият регулатор каза на кредиторите да изчакат ден, преди да направят големи валутни покупки. Някои от основните дилъри в страната също бяха помолени да подкрепят действията на държавата миналата седмица, според трима запознати с въпроса, но неназовани лица, цитирани от Bloomberg.

„Обявяват се противоречиви мерки в момент, когато Турция трябва да възстановява доверието във валутата си сред домакинствата и чуждестранните инвеститори”, каза Пиотр Матис, базиран в Лондон анализатор на Rabobank. „Подобни противоречиви мерки правят Турция все по-непредсказуема за чуждестранните инвеститори, които не са склонни да внесат капитал въпреки привлекателната оценка на турските активи”.

Turkstat отчете спад на потребителското доверие в Турция за май до историческо дъно. За месеца индексът е на ниво от 55,3, 8 пункта по-ниско от април, когато регистрира ръст от 6,9% спрямо нивото от 59,4 за март.

През 2018 индексът варираше между 72,7 и 57,6, най-висок бе през юли и най-нисък през октомври, съобщава Анадолската агенция.

Последни новини
Още от Новини