Търговското напрежение няма да изчезне бързо

Шарлот Рул, вице-президент на търговската камара на ЕС в Китай

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, и министър-председателят на Китай Ли Къцян, по време на пресконференция на срещата на високо равнище между ЕС и Китай в Брюксел, 9 април 2019. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК, и министър-председателят на Китай Ли Къцян, по време на пресконференция на срещата на високо равнище между ЕС и Китай в Брюксел, 9 април 2019. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Шарлот Рул, вице-президент на търговската камара на ЕС в Китай, коментира проучването на камарата за бизнес доверието в Китай, митата върху автомобилния внос, къде компаниите местят веригите си на доставки и отварянето на китайския пазар.

Европейските компании, опериращи в Китай, казват, че да правиш бизнес е станало по-трудно в страната през последната година заради забавено производство, нарастващи заплати, търговска война и други фактори като основни предизвикателства за втората по големина икономика в света. Това гласи проучването на търговската камара на ЕС в Китай, проведено сред европейските инвеститори през януари.

25% от нашите членове казаха, че са били засегнати от митата, тъй като са произвеждали стоки, които са изнасяли към САЩ.

Макар част от инвеститорите да обмислят преместване на веригите си на доставки извън Китай, е малък делът на тези, които действително са го направили.

Според камарата търговското напрежение ще продължи още значително време.

Основният призив от нашето проучване е да има надеждна, предвидима, справедлива и прозрачна бизнес среда, така че да можем да продължим да работим в Китай.

Шарлот Рул отчита и "известни подобрения по отношение на пазарния достъп, особено през миналата година". Въпреки това само 7% от членовете на камарата посочват, че усещат да има значително отваряне на китайския пазар.

В Китай държавните компании все още преобладават. Смятаме, че предстои да бъде извървян още път преди Китай да постигне неутралност на конкуренцията. Добрите новини са, че китайските власти вече са ангажирани с този въпрос и полагат усилия.

На фона на търговското напрежение между САЩ и Китай и последния удар срещу Huawei Рул коментира, че търговската камара на ЕС в Китай не иска да взема определена страна в спора.

"Търговската война не е подходящият инструмент, за да се справим със случващото се в Китай. Според нас диалогът е най-добрият път да адресираме ситуацията", коментира вице-президентът и припомни, че се водят дискусии за отношенията между ЕС и Китай и за постигането на цялостно споразумение за инвестициите, което се очаква да се подпише през 2020.

Камарата изразява становището, че са нужни многостранни и институционални промени, най-вече във връзка с правилата на Световната търговска организация по повод Китай. 

Последни новини
Още от Новини