Ford съкращава над 7 хил. служители

Компанията свива разходите си заради прехода към производство на електромобили

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Американската автомобилна компания Ford планира да съкрати над 7 хил. служители, което се равнява на 10% от работната ѝ сила в световен мащаб. Сред основните причини за решението е засиленото напрежение в автомобилната индустрия заради технологичните промени и забавянето на глобалните продажби, пише Bloomberg.

Чрез съкращенията Ford ще свие разходите си с 600 млн. долара на година, коментира изпълнителният директор на автопроизводителя Джим Хакет. Голяма част от съкращенията в Северна Америка ще бъдат извършени до 24-ти май. До края на август ще бъдат освободени и служители в Европа, Китай и Южна Америка.

„За да се справим в силно конкурентната среда и за да може компанията да бъде на печалба, трябва да ограничим бюрокрацията, да дадем повече власт на мениджърите, да направим по-бърз процеса за взимане на решения и да се фокусираме върху най-важните задачи“, твърди Хакет. Той обяснява, че всички екипи във Ford са сплотени, като според него раздялата ще бъде „емоционална“.

Очаква се след съкращенията мениджърската структура на Ford да се свие с 20%. Друга част от промените се отнася за разработването на продукти, включително и основаването на нов екип за сглобяване и определянето на дизайна на нови превозни средства. Американската компания планира да инвестира повече в разработването на софтуери и електрификация.

Промените са част от програмата за преструктурирането на компанията. Конкурентите General Motors и Volkswagen също съкращават хиляди служители заради прехода към производство на електромобили и автономни автомобили, който променя с бързи темпове индустрията.

Последни новини
Още от Новини