Volvo Cars си намери доставчици на батерии

Хакан Самуелсон, президент и CEO на Volvo Car Group

Моделът от 2019 AB S60 на Volvo по време на автосалона AutoMobility LA, 29 ноември 2018. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg Моделът от 2019 AB S60 на Volvo по време на автосалона AutoMobility LA, 29 ноември 2018. Снимка: Dania Maxwell/Bloomberg

Хакан Самуелсон, президент и CEO на Volvo Car Group, коментира сделката, която компанията сключи, за доставка на батерии с два азиатски производителя, прогнозите си за двигателя с вътрешно горене, изследователската и развойна дейност, решението за ограничаване максималната скорост на колите на компанията и тенденциите в моделите за притежание на автомобил.

Самуелсон коментира, че постигането на сделка за дългосрочна доставка на батерии с азиатските LG Chem и Contemporary Amperex Technology Co Ltd (CATL) е отнело дълго, но компанията е напълно ясна в стратегията си до 2025 половината от продадените ѝ коли да са електромобили.

Ние се нуждаем от тях, не само за да получим нужния обем, но също и за да си сътрудничим в разработките. Случват се много неща в химическата област, така че да се разработи новото поколение батерии. Това наистина е стратегически ход. Батериите ще са най-важните компоненти на колата на бъдещето.

Компанията иска да се трансформира по начин, по който да следва клиентите си. 

Искаме да сме лидери в електрификацията и затова постепенно намаляваме производството си на коли с вътрешно горене. Те ще заемат все по-малка част от сериите ни.

Още по темата

Разходите на Volvo Car Group за изследователската и развойна дейност възлизат на около 5-6% от приходите на годишен план. Тъй като последните в брутно изражение са нараснали с 20% през миналата година ресурсът, който компанията влага се увеличава.

Шведският производител взе решение да ограничи максималната достижима скорост на колите си до 180 км/ч от 2020. В официално съобщение Volvo Cars казва, че "изпраща силен сигнал за опасностите от шофирането с много висока скорост".

Още по темата

"Можете да си представите, че водехме много горещи дебати по тази тема – и особено с германските си колеги", каза Самуелсон.

Компанията иска да адресира проблема на автопроизшествията, които все още се случват.

Приемаме това като мярка, с която да усилим нашия бранд и да се съсредоточим върху клиентите си, според които безопасността е част от стойността, която получават, когато купуват автомобил.

"Не всички харесват този ход, но аз си мисля, че трябва да превърнем Volvo в още повече Volvo. Ограничаване на максималната скорост до 180 км/ч е наистина начин да кажем, че е нужно да участваме в дебата как да намалим до 0 инцидентите", допълни той.

От 2017 Volvo пусна на пазара своята алтернатива на традиционното купуване на автомобил или лизинг - абонаментната услуга Care, при която компанията поема голяма част от техническата поддръжка.

Много е силна тенденцията, особено сред младите хора, да не искат да инвестират много пари в автомобил. Предпочитат да плащат фиксирана месечна такса, точно както стана със смартфоните преди доста години.

Според директора това променя и финансовите отношения с клиентите. По думите му са се оформили две понятия. Едното е абонаментна фиксирана такса, а другото касае т.нар. "споделена мобилност", когато клиентът няма постоянна нужда от автомобил. Последното е адресирано от подразделението M (Mobility) на компанията, което първоначално ще стартира в Стокхолм, а след това в САЩ. 

Чрез тези алтернативни услуги Volvo иска да предложи „свобода на движение“ на своите потребители, допълни Самуелсон.

Последни новини
Още от Новини