Германски министър се надява за конструктивна роля на Великобритания в европарламента

Катарина Барли, министър на правосъдието и защитата на потребителите на Германия

Премиерът на Великобритания Тереза Мей в Брюксел Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Премиерът на Великобритания Тереза Мей в Брюксел Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Катарина Барли, министър на правосъдието и защитата на потребителите на Германия, коментира статута на Великобритания в Европейския съюз преди изборите за европарламент.

Надявам, че Великобритания и членовете ѝ на парламента ще играят конструктивна роля, тъй като никой не знае за колко дълго ще са евродепутати. Оптимист съм по този въпрос, тъй като в момента виждаме също и на ниво Европейски съвет, че докато Великобритания има членове там, страната действително носи отговорност.

Великобритания е член на ЕС, докато Брекзит не бъде осъществен. Аз съм министър на правосъдието и според правилата Великобритания е пълноправен член, докато не успее да излезе.

По повод факта, че страната е в процес на напускане според Барли на ниво Европейски съвет това няма да създаде трудност. Н

На ниво европейски парламент ще видим дали голям брой британски евродепутати са поддръжници на излизането на страната или дори такива, които са напълно срещу европейската идея. Страхувам се, че те биха действали по много подривен начин, а това би могло да нанесе вреда на Европейския съюз и парламент като такива.

Катарина Барли изрази надежда, че "британските граждани също ще усетят някаква степен на отговорност за цялото - че това не са нови избори за Брекзит, а за целия европейски съюз".

По отношение на новия избор на председател на Европейската Комисия министърът коментира:

Германските социалдемократи подкрепят Франц Тимерманс, настоящият първи вице-председател на ЕК. Той доказа, че е способен да постига цели и е следващият водещ кандидат. В момента е нужно партията ни да е напълно ясна - от една страна да се придържа към принципа на водещия кандидат и от друга, да е ясна в решението кой ще е той. Социалдемократическата партия на Германия имам твърдо становище по този въпрос.

Чуйте коментара във видеото.

Последни новини
Още от Новини