Китай ще отвърне реципрочно на увеличените мита

Тръмп обвини Китай, че не е спазвала договореното досега

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Nicolas Asfouri-Pool/Getty Images Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Nicolas Asfouri-Pool/Getty Images

Президентът Тръмп каза, че китайските лидери са "разтурили сделката", която той договарял с тях по търговията, ожесточавайки реториката си преди провеждането на нови преговори, вече засенчени от предстоящо увеличение на настоящите налози и заплахите на Китай да отвърне реципрочно. Том Маккензи, кореспондент на Bloomberg в Пекин, коментира темата.

Според него в известна степен и двете страни правят демонстрация. На фона на заканата си да отвърне въпросът за Китай е в каква степен е готова да направи отстъпки, за да смекчи опасенията на САЩ. Ако това не се случи изглежда, че ще видим спирала от ответни мита, а това е основното опасение на инвеститорите, каза журналистът.

Главното е, че и двете страни, споделяно мнение сред много коментатори - в края на краищата  искат постигане на сделка.

Тръмп иска сделка заради политическите си цели на фона на предстоящите избори за президент на САЩ през 2020. За Китай основанията са политически, но основно икономически.

Основното опасение на САЩ е дали азиатската страна в крайна сметка ще поеме и внедри с правен език промени, за които САЩ настояват. Това най-вече са въпросите за интелектуалната собственост и принудителния трансфер на технологии. Другият въпрос касае механизма за осигуряване на изпълнението и в каква степен той ще е обвързан с митата, коментира Маккензи.

 

Последни новини
Още от Новини