Според Джейми Даймън има 80% шанс за сделка между САЩ и Китай

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., в интервю за Bloomberg

Американският финансов министър Стивън Манучин и вицепремиерът на Китай Лиу Хъ. Снимка:  Andy Wong/AFP/Getty Images Американският финансов министър Стивън Манучин и вицепремиерът на Китай Лиу Хъ. Снимка: Andy Wong/AFP/Getty Images

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co., коментира пред Стивъл Енгъл, Bloomberg, относно търговските преговори между САЩ и Китай и последиците за световната икономика. Той говори от кулоарите на 15-тата среща Global China Summit на J.P.Morgan's 15th, Пекин.

"Двете страни увеличиха напрежението, но от това, което чувам са направили огромен напредък", коментира Даймън.

Не мисля, че ще могат да сключат сделка до петък, но се надявам тези мита да не бъдат въведени, а двете страни да завършат споразумението си. Каквито и да са били шансовете преди според мен все още има 80% вероятност да постигнат сделка. 

Същевременно обаче по думите му шансовете да се случи нещо лошо вече са двойно по-големи и затова пазарите реагират. Опасенията на пазарите не се дължат само на прякото отражение, а на това в резултат да не се случи обрат на световната търговия, да не видим забавяне на икономическия ръст.

Даймън определя като задоволително представянето на световната икономика, посочвайки очакванията за 6,5% годишен темп на ръста на Китай, което е равно на ръст с трилион долара, както и прогнозата за  близо 3% темп на ръста на САЩ - половин трилион долара в парично изражение. Въпреки това усилване на търговското напрежение между двете страни или провал на сделката са фактори, които биха могли да обърнат картината.

Смятам, че и двете страни трябва да направят това, което е в техния най-добър интерес...Може да е нужно повече време, но според мен трябва да сключим правилна търговска сделка. Лично аз по-скоро не бих сключвал сделка, отколкото да сключвам лоша такава.

Според Даймън няма проблем, който да не би могъл да бъде разрешен между САЩ и Китай.

Китай вече отвори голяма част от индустриите си. Мисля, че има около 100 защитени индустрии, докато ние имаме около 25. Така или иначе Китай действа в такава посока.

Директорът на JP Morgan заключи, че и от двете страни усилия полагат много умни хора.

Последни новини
Още от Новини