BMW отчете първи спад в печалбата си от 2009 насам

Автомобилното подразделение на BMW AG отчита спад за първи път от десетилетие

Централата на Bayerische Motoren Werke AG (BMW) в Мюнхен, 8 октомври 2018. Снимка: Matthias Doering/Bloomberg Централата на Bayerische Motoren Werke AG (BMW) в Мюнхен, 8 октомври 2018. Снимка: Matthias Doering/Bloomberg

Автомобилното подразделение на BMW AG отчита спад за първи път от десетилетие при понижение в цените на колите и правна разпоредба с глоба до 1,4 млрд евро относно предполагаемо тайно споразумение. Оливер Захгау, Bloomberg, коментира темата.

Оперативната печалба на BMW потъва със 78% през първото тримесечие, след като германският производител беше принуден да задели 1,4 млрд. евро за покриването на евентуална глоба от ЕК. 

Ако тази сума бъде извадена от сметките говорим за спад на печалбата с 42% в автомобилния сегмент, коментира Захгау. Въпреки това той определи свиването като значително.

Компанията стартира силно през 2013, пускайки на пазара един от първите изцяло електрически модели i3.

Мисля, че BMW все още има убеждението, че това е конкурентноспособно возило.

Според журналиста компанията е вложила много надежди в този модел, но е изпуснала влака за следващото поколение електрически коли. Очаква се към края на тази година да представят електрическо Mini, а след това през 2021 следващи по-големи модели. Само преди няколко месеца обаче в Европа дойде Model 3 на Tesla, т.е. има известно несъответствие между следващото поколение возила, които представят другите компании, и това кога BMW ще представи собствени модели.

За 2019 германският концерн залага надежди на обновените модели от 3 Series и новият водел X7, с които иска да привлече ентусиазма на китайските си клиенти и в резултат да отчете ръст на продажбите и съответно на приходите, каза още той.

Последни новини
Още от Новини