Стево Пендаровски спечели изборите в Северна Македония

46% бе избирателната активност на балотажа на президентските избори в страната.

Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски, в ляво и премиерът на Северна Македония Зоран Заев в дясно. 6 май 2019. Скопие. Снимка: Facebook страница на Зоран Заев Новоизбраният президент на Северна Македония Стево Пендаровски, в ляво и премиерът на Северна Македония Зоран Заев в дясно. 6 май 2019. Скопие. Снимка: Facebook страница на Зоран Заев

Подкрепеният от премиера Зоран Заев, Стево Пендаровски спечели втория тур на изборите за президент на Северна Македония с 50000 гласа повече от кандидата на опозицията Гордана Силяновска-Давкова, съобщи Bloomberg, цитирайки ЦИК от Скопие.

Пендаровски събра 52%, а Давкова – 44%.

По предварителни данни на ЦИК Пендаровски има 436000, опонентката му - 370000. Окончателните данни ще станат ясни на 6 май през деня.

Избирателната активност според ЦИК е била над 46%.

Вотът за държавен глава на Северна Македония бе тест за усилията на страната да влезе в НАТО и ЕС.

Пендаровски победи с обещания за продължаване на сближаването на страната към общността.

Силяновска-Давкова също обеща в кампанията си повече европейска интеграция, но се обяви против Преспанския договор с Гърция, условие за преговорите за присъединяване.

Още по темата

Макар че президентът в Северна Македония има главно церемониални функции, той връчва мандат за съставяне на правителството и може да налага вето на приемането на закони.

 

 

По статията работиха: Силвия Грозева и Николай Кръстев.

Последни новини
Още от Новини