Петролът поевтиня след заплахата на Тръмп за нови мита върху китайския внос

Американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 2,42%

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Anthony Lanzilote/Bloomberg

Цената на петрола отбеляза значително понижение в понеделник, след като американският президент Доналд Тръмп заяви в неделя, че възнамерява от този петък да увеличи драстично митата върху китайски стоки за 200 млрд. долара, съобщава Investor.bg, като цитира Ройтерс.

Международният бенчмарк Брент падна под прага от 70 долара за барел, отписвайки 2,33% (1,65 долара) от стойността си до 69,20 долара за барел.

От своя страна американският сорт West Texas Intermediate (WTI) поевтинява с 2,42% (1,5 долара) до цена от 60,44 долара за барел.

Тръмп заяви в неделя, че този петък в сила влиза новото увеличение на митата върху китайски вносни стоки на стойност 200 млрд. долара. От края на седмицата налозите ще са в размер на 25%, а не както досега – 10%.

В допълнение президентът заплаши да наложи мита от 25% върху допълнителни китайски стоки за 325 млрд. долара „скоро“.

Според него основна причина за решението му е твърде „бавното“ протичане на диалога заради опити на Китай да предоговорят условията по споразумението.

За търговските преговори между САЩ и Китай прочетете в продължението на материала в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини