Нови мита на Тръмп ще повдигнат въпроси за инвеститорското доверие

Джойс Чанг, световен ръководител проучвания в JPMorgan

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Джойс Чанг, световен ръководител проучвания в JPMorgan, коментира прогнозата си за пазарите и как заплахата от нови мита на Тръмп може да повлияе на китайската икономика..

По думите ѝ това е върхът на авантюристичната политика и прави последиците по-двупосочни.

Китайската икономика се възстановява и виждаме ползите от въведените там данъчни съкращения. Според мен обаче сега ще се повдигнат непосредствено въпроси относно инвеститорското доверие – както на капиталовите пазари в САЩ, така и в Китай.

Според Чанг отражението няма да е само върху китайската икономика, а върху двата пазара, като ще има включване на по-голяма премия на риска.

"Търговските мита са фактор, който силно разколеба пазарите и според мен ще значи, че инвеститорите ще са много силно фокусирани върху търговските въпроси, дори извън митата срещу Китай, включително митата срещу ЕС и крайния срок от 18 май, в който Тръмп трябва да реши дали да наложи 25% мита върху автомобилния внос. Според мен това ще повлияе значително по-силно на пазарите, отколкото някои други въпроси като например обсъжданията миналата седмица на Фед", посочи Чанг.

От JPMorgan очакват темп на ръста на китайската икономика от 6,4% за тази година.

Икономистът предвижда, че през текущото тримесечие ще се проявят част от стабилизиращи мерки на китайското правителство и не прогнозира голям ръст на волатилността на китайския юан.

Равнището на дълга в Китай се е стабилизирало, но още не се е понижило. Тоест, виждаме по-стабилни макроикономически данни и въпросът пада върху потреблението – дали там ще видим подобрение в данните в резултат на ползите на данъчните съкращения. 

Чуйте видеото с целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Новини