Goldman Sachs: Има 40% шанс за увеличение на американските мита срещу Китай

Андрю Тилтън, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Goldman Sachs

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Андрю Тилтън, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в Goldman Sachs, коментира вероятността САЩ да увеличат митата върху китайския внос до 25% и отражението върху пазарите.

Пазарите, както и ние очаквахме нещо да бъде постигнато през следващите няколко седмици. Американската администрация очевидно също очакваше нещо да се случи и изглежда, че е разочарована от напредъка по преговорите през последните седмици. В резултат виждаме ескалиране на заплахата като цена от непостигането на сделка.

Краткият срок, посочен от Тръмп в Twitter, петък не е достатъчен за компаниите да подготвят на пренасочване на износа, каквото наблюдавахме към края на 2018. Ефектът от несигурността е най-големият проблем в случая, коментира икономистът.

По ирония това се случва, когато икономиката изглежда малко по-добре. През последните няколко месеца Китай отчете по-добър ръст, а мерките за стимули, които предприе, изглежда да набираха импулс. САЩ също изглежда през последните месеци, че се справят сравнително добре по отношение на ръста. Без съмнение обаче тази заплаха увеличава спектъра за значително отражение върху ръста, ако тези мита се задълбочат и несигурността около тях повлияе отрицателно на бъдещите инвестиции.

В краткосрочен план според нас ключовият въпрос е дали китайските преговарящи ще отидат във Вашингтон, окръг Колумбия, както бе планирано. Ако този кръг по преговорите бъде отменен, то това ще изпрати наистина негативно послание за напредъка в краткосрочен план на преговорите. 

Чуйте видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Новини