Недостигът на квалифицирани кадри - големият проблем на китайската икономика

Едва 24% от младите хора в малките китайски градове имат висше образование

Снимка: Justin Chin/Bloomberg Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Китай има голям икономически проблем, който се разраства. Това е сериозната разлика в броя на образованите хора в големите градове и тези в малките населени места, пише Bloomberg.

Децата в богати семейства учат в училища с добро финансиране, като ходят и на допълнителни уроци. 90% от тях завършват своето висше образование. Но тези деца, които са родени в големите китайски градове, са само една трета от всички в Китай. Останалите деца живеят в провинциални райони с малко население, където училищата нямат добро финансиране, а повечето родители не могат да си позволят високи такси за образование. В резултат на това едва 24% от младите хора в малките градове имат висше образование.

Китай е втората по големина икономика в света, но разполага с най-ниския брой на образовани кадри в сравнение с всички средни по големина икономики. Мексико, Тайланд, Турция и Южна Африка са с далеч по-добри показатели.

Китай ще се нуждае от много квалифицирани кадри заради технологичното развитие и автоматизацията. Китайското правителство инвестира в развитието на образованието в малките населени райони, за да се справи с проблема. Новите училищни комплекси използват технологии, за да избегнат проблема по отношение на липсата на квалифицирани учители.

Към момента се провежда експеримент в тази насока в над 200 училища в малките градове. По време на занятията там се излъчва стрийминг на живо от обучението в класните стаи на елитните висши учебни заведения.

Надеждите са големи, като целта е по-малко младежи да се отказват от образованието си, обясняват анализатори.  

Последни новини
Още от Новини